Windpark Zonzeel mag worden gebouwd

Op 2 december 2020 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de beroepen tegen de vastgestelde omgevingsvergunningen voor de windmolens langs de A16. De Raad van State oordeelde dat de ingediende beroepen ongegrond zijn. Eneco, Pure Energie en Izzy Projects (namens het Traais Energie Collectief) zijn blij met deze uitspraak, omdat dit betekent dat de vergunningen onherroepelijk zijn en we aan de slag kunnen met het realiseren van de zes windmolens bij knooppunt Zonzeel.

Groene stroom vanaf 2022

De bouw van windpark Zonzeel start naar verwachting in de winter van 2021, zodat het windpark in het najaar van 2022 of voorjaar van 2023 stroom kan leveren. In totaal worden 28 windturbines langs de A16 gebouwd, verdeeld over de knooppunten Klaverpolder, Zonzeel, Galder en Hazeldonk.

Burgers kunnen meedoen

Bewoners langs de A16 krijgen straks ook de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van een stukje van de molens. De provincie Noord-Brabant, de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert en verschillende lokale energiecoöperaties werken dat op dit moment samen verder uit. Eén van de windmolens in het cluster Zonzeel (windmolen De Noord) wordt eigendom van het Traais Energie Collectief.

Daarnaast dragen alle initiatiefnemers in het project Energie A16 financieel bij aan de Burenregeling. Dit is een regeling waarmee direct-omwonenden van de windparken langs de A16 een vergoeding kunnen ontvangen voor het verduurzamen van hun woning. Meer info: www.energiea16.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *