Woningen verduurzaamd met Burenregeling

20 juni 2024 Rebecca Duinkerken

De Burenregeling biedt omwonenden een vergoeding om thuis te verduurzamen voor extra wooncomfort en een besparing op de energierekening. De eerste bedragen zijn uitgekeerd nu de windmolens langs de A16 een jaar draaien.

Al 83 woningen verduurzaamd met de Burenregeling

Van de ongeveer 160 woningen die recht hebben op de burenregeling, zijn er inmiddels al 83 waar één of meer energiemaatregelen zijn getroffen in het kader van de burenregeling. In totaal gaat het om ruim €1.500.000 aan maatregelen. 

55 van de woningeigenaren maken hiervoor gebruik van de voorschotregeling, zij kunnen tot maximaal €15.000 direct investeren in maatregelen. Bij de getroffen maatregelen kun je denken aan zonnepanelen, gevel-, vloer- en dakisolatie, isolatieglas, energiezuinige apparatuur (koelkast, vriezer) en warmtepompen.           

Wat is de burenregeling

De Burenregeling is bedoeld voor de ‘nabije’ buren van de windmolens langs de A16. Hieronder verstaan we direct omwonenden, huurders en/of eigenaren van de woningen die vallen in de geluidscontour tussen de 42 dB Lden en 47 dB Lden rondom de windmolens.

De regeling is een vergoeding om je eigen woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld met extra isolatie, (drie)dubbel glas, zonnepanelen of een warmtepomp. Deze maatregelen geven extra wooncomfort en zorgen voor een besparing op de energierekening.

Uitbetaling door de windparken

Het precieze bedrag is afhankelijk van de jaarlijkse productie van de molens. De eerste vergoedingen, vanuit de verschillende windparken langs de A16, zijn uitgekeerd nadat de windmolens 1 volledig jaar gedraaid hadden. Dit wordt ieder jaar opnieuw gedaan.

 

Als mensen vragen hebben over de burenregeling, kunnen ze mailen naar burenregeling@energiea16.nl